12. september 2019

Grøn vask på Granhus

Granhus har nu taget næste skridt på vejen mod en mere bæredygtig og miljøvenlig hverdag – vaskepulveret, fyldt med diverse kemikalier, er skiftet ud med naturlige sæbenødder. Så nu bliver der vasket med naturens eget vaskemiddel – og med god samvittighed.

Hvad er sæbenødder?

Sæbenødder kommer fra et træ (Sapindus), der gror i Indien. Sæbenødderne indeholder det naturlige sæbestof Saponin, som udskilles fra nøddeskallerne, når de udsættes for varmt vand.

Hvordan bruger man sæbenødder?

6-8 nøddeskaller lægges i en lille pose, som kommes ind til vasketøjet, og så klarer naturen resten. Jo højere temperatur der vaskes på, jo mere Sopanin frigøres der fra nødderne. Vaskes der ved 30-40 C. så kan nødderne bruges 3-4 gange, og vaskes der på 60-90 C. så kan de kun bruges 1-2 gange.

Sopanin/sæbenødder kan bruges til rigtig mange ting f.eks. tøjvask, opvask (både opvask i hånden og opvaskemaskine), rengøring samt kropspleje – og så skulle det også være effektivt mod lus.

Vaskevandet kan efterfølgende bruges til at vande planter, hvor det har en beskyttende virkning mod skadedyr.

Så alt i alt helt naturligt og uskadeligt.

Bliver tøjet ordentligt rent med sæbenødder?

Efter de første vaske er der stor tilfredshed, og der er ingen forskel hverken at mærke eller se – tøjet er lige så rent som det plejer. Til gengæld kan vi glæde os over, at vi nu ikke længere udleder spildevand fyldt med kemikalier fra vaskemaskinen men kun vand med naturens eget sæbestof.

Et andet godt tiltag, som er taget flere steder på Granhøjen er, at papirservietterne, som vi brugte efter håndvask, er skiftet ud med små håndklæder – som jo kan bruges flere gange, hvis der ophænges knager med navne. Og efter brug, så skal de jo bare i vaskemaskinen med nogle sæbenødder.

Spændende hvad fremtiden bringer af nye ideer, så vi kan passe endnu bedre på vores miljø. Det kunne være at begrænse brugen af stanniol og husholdnings-film i køkkenet ved f.eks. at købe silikone-låg eller endnu bedre: bee’s wrap, som er helt naturligt, da det er fremstillet af økologisk bomuld og bivoks.

Du kan læse mere om Granhøjens arbejde med bæredygtighed i vores CSR-folder her.