15. december 2017

Julestue på Nygården i Sorø spreder hygge og afmystificerer livet på bosteder

På Nygården i Sorø er det blevet en årligt tilbagevendende begivenhed, at de holder julestue, hvor hele lokalsamfundet inviteres indenfor til julehygge. Nygården er en underafdeling til den lidt større gårdbutik i Nykøbing Sjælland, som også fungerer som beskæftigelse for Granhøjens beboere. I Sorøafdelingen er det beboerne, som bor på Skovperlen og Søperlen, der holder tandhjulene i gang.

Når Nygården gør klar til juletiden, så skruer de op for lysene, pebernødderne, varmen og hyggen, og nissehuerne findes frem af gemmerne, så butikken fremstår indbydende og inspirerer kunderne til juleindkøb. De kan bl.a. købe gran til dekoration, færdige adventdekorationer og juledekorationer til kirkegården.

>> Vi har været tidligt ude med at lave dekorationer, så beboerne har måtte tænke kreativt, så vi ikke bruger gran i dekorationer, for de tørrer og begynder at drysse på et øjeblik. Vi har i stedet brugt mos, kogler, nødder og alt andet vi kunne finde på.” Således fortæller Lotte, som er teamleder på Søperlen, når hun er på arbejde om aftenen, og beskæftigelsesmedarbejder på Nygården, når hun er på arbejde i dagtimerne.

Ude ved vejen står der skilte med juletræer, som henviser til Nygården og julestuen, og mange mennesker slår vejen forbi – nogle for allerførste gang. Lotte fortæller, at de også har en gruppe af faste kunder, som kommer i gårdbutikken igen og igen, og så har de mange naboer, som også jævnligt kigger forbi:

>> Vi har en nabo, som dukker op med et stearinlys hvert år og bestiller en juledekoration, så det er blevet en juletradition i butikken, og det er så hyggeligt. Og vi har en anden nabo som altid køber sit juletræ her hos os. Så vi kan ikke forestille os ikke at skulle jule i butikken.”

Vi spørger også beboerne, hvad det er de bedst kan lide ved, at der bliver julet i gårdbutikken. Her er svarene centreret omkring belysning og pynten i butikken, granguirlanden med lys, og når der kommer kunder og vil købe juletræer. Og så selvfølgelig det hyggelige samvær, både med kunderne i butikken, og i forbindelse med julestuen, hvor også mange pårørende kigger forbi før den årlige julefrokost i bostedet – det skrev vi om i sidste uges indlæg i adventskalenderen lige her.

At blive accepteret i lokalsamfundet

De relationer, de får skabt med de andre lokale, er et vigtigt element i beskæftigelsen og i det at bo på et bosted ifølge Lotte:

>> Det er jo en af mine kæpheste. Jeg synes, det er så vigtigt, at vi får afmystificeret det her med at bo på et bosted, og hvad det vil sige at have en psykisk lidelse. Her på Nygården viser vi f.eks. at man godt kan have en psykisk lidelse og et job. Det er vigtigt at være med til at afmystificere, fordi vi også er en del af samfundet. Alle vores beboere har gennem livet prøvet at blive sat i bås som en der ikke kan finde ud af at være en del af samfundet. Det er jeg bare ikke enig i. Og vi bliver taget rigtig godt imod, når vi deltager i den lokale idrætsforening, krolf-turneringer eller svømmehallen.”

Vi på Livet på Granhøjen har tidligere været med Søperlen og Skovperlen ude at spille krolf, det kan du også komme i denne artikel.

Lotte tænker, de er kommet rigtig langt i processen i at blive en del af lokalsamfundet allerede:

>> Det største bevis på, man er en del af lokalsamfundet må da være at komme tilbage fra byen og kunne hilse de andre fra Erna eller Flemming nede fra krolfklubben. Så kan man sige til sig selv: Jeg bor her, jeg hører til her, jeg er accepteret her. Og det er noget, jeg bliver glad helt ind i hjertet af, når jeg oplever det sammen med beboerne.”

Og det er netop en af pointerne ved, at Granhøjen har et stort fokus på fællesskaber og at kunne bidrage til samfundet, som det største fællesskab. Det må også siges at være en værdi hele samfundet især dyrker i juletiden. Vi vil derfor slutte denne adventsartikel med en opfordring til at kigge forbi på Nygården og sige hej til dem, som er på arbejde.

 

I år har det kun været en enkelt weekend, der er julestue på Nygården, og de har holdt åbent hele weekenden. Men de juler stadig igennem hver dag indtil jul. Hvis du vil følge med i dagligdagen og særlige begivenheder på Nygården i Sorø, så kan du følge dem på Facebook. Du kan allerede nu se mange billeder fra den julepyntede Nygården lige her i vores billedgalleri.

Hvis du er ude efter glögg og æbleskiver som tilbehør til julehyggen, kan du nå det på Nygården i Nykøbing. Du kan læse om juleforberedelserne på Nygården i Nykøbing i et tidligere indlæg her.

Hvis du vil læse mere om vigtigheden af beskæftigelse, kan du se mere på Granhøjens hjemmeside her eller du kan læse dette blogindlæg af Granhøjens forstander på DenOffentlige.dk.