21. december 2018

Granhøjens adventskalender – fjerde advent

Dette indlæg er det fjerde i rækken som omhandler REBOA upcycling produkter. I adventskalenderen vil vi hver søndag have nye adventsgaver til uddeling på Granhøjens facebookprofil. I løbet af december måned besøger vi fire forskellige beskæftigelsestilbud – og her til sidst er vi kommet til Hotel du Vest, som er en socialøkonomisk virksomhed i Nykøbing Sj., hvor du kan nyde en lækker burger i cafeen eller tage en overnatning på hotellet.

Gang i egenproduktionen på Hotel Du Vest

På den socialøkonomiske virksomhed Hotel Du Vest er der gang i egenproduktionen ”Du Vest” her i julemåneden. Det er varme og hyggelige omgivelser, der møder Granhøjens udsendte på Hotel Du Vest. Cafeen er godt besøgt ved middagstid, men heldigvis har både Jesper og Christoffer tid til at tale med os. Christoffer er netop blevet færdiguddannet gastronomiassistent med base på Hotel du Vest – læs om det lige her.

Jesper fortæller, at cafeen lige har sendt 25 gavekurve med varer fra Hotel du Vests egenproduktion afsted til Odsherred kommune efter bestilling. På cafeen produceres og sælges i øjeblikket havtornmarmelade, brombærmarmelade, havsalt i glas, syltede gule beder, solbær- og citroneddike samt masser af solbærsnaps.

Solbærsnapsen er et produkt, der er høj efterspørgsel på, og derfor også et produkt der bruges meget tid på at lave.

”Solbærsnapsen var det sjoveste at lave” fortalte Christoffer.

Granhøjens udsendte spørger også Jesper og Christoffer om, hvilket af deres egne produkter de selv kunne have lyst til at forære væk som julegave. De er enige om at marmeladen kun kan være et hit under træet eller som værtindegave:

Jesper siger: ”Marmeladen kunne være en god gave, men ellers kunne jeg godt finde på at give en flaske eddike væk som gave, det er også nogle flotte flasker.”

”Jeg vil give marmeladen som gave, det er også nogle pæne glas, og det smager rigtig godt.” svarer Christoffer.

Til spørgsmålet om hvad det bedste ved julen var, svarede Jesper måske ikke så overraskende: ” Altså som kok er jeg allerede ved at være træt af julemad et par dage inde i december. Så du får mig ikke til at sige maden. Men at bruge tid med min søn og med min familie, det er det vigtigste og bedste ved julen.”

Christoffer stemmer i: ”Hyggen er det bedste. At have det godt sammen er klart det bedste ved julen”.

Med de kloge ord slutter Granhøjens adventskalender for i år, og vi vil sige jer tak for den tid, I har brugt i selskab med os – for det er det bedste – også ved juletid. Du kan læse eller genlæse de tidligere artikler, som alle har handlet om den bæredygtige upcyclingproces, som du også kan læse mere om på vores hjemmeside her.

Vil du vinde lækre Du Vest produkter?

Vi har naturligvis også en sidste omgang adventspakker. Denne gang er det selvfølgelig en lækker gavekurv med produkter, som er lavet på Hotel du Vest. Vi finder vinderen d. 2. januar, og man kan hente gavekurven på Nygårdens Gårdbutik (Højbyvej 18, 4500) umiddelbart efter. Det hele foregår på Granhøjens facebookprofil.

Du kan deltage inde på vores facebookside fra søndag kl. 9.00 ved at klikke her. Du kan deltage helt frem til 2. januar kl. 12.

Rehabiliterings- og aktivitetscenter under Granhøjen

Hos Granhøjen tilbyder afdelingen Rehabiliterings- og aktivitetscenter (REBOA) beskæftigelsesforløb, som altid tilpasses borgerens funktionsniveau og drømme.

REBOA har mere end 11 forskellige beskæftigelsestilbud, så det er altid muligt at finde et match i interesse og funktionsniveau. I beskæftigelsen er der store muligheder for at tilegne sig positive oplevelser og gøre sig mange og forskellige erfaringer med de mange beskæftigelsestilbud. Vi har overordnet tilbud indenfor emnerne: Butik | Café og køkken | Håndværk Kreative værksteder | Landbrug

REBOA og den bæredygtige indsats upcycling

REBOA fokuserer på bæredygtige principper, og derfor er upcycling nøglen i skabelsen af mange produkter. Upcycling handler om at give værdi til skrald, ved at opfinde et nyt produkt ud fra skraldet, eller ved at genopfinde skraldet som et led i konstruktionen af et produkt.

Produktionen af upcycling-produkter skaber meget meningsfuld beskæftigelse. Der er f.eks.: ideudvikling af produkter, håndtering og indsamling af affald eller materialer, forarbejdning og salg af de upcyclede produkter. Disse former for beskæftigelse leder til dannelsen af upcycling-produkter.

Processen omkring tilblivelsen af et nyt REBOA upcycling produkt, er bygget omkring beskæftigelse, som bidrager til den bæredygtige indsats fra Granhøjen. Nogle aktuelle eksempler på upcycling er julepynt, som produceres af genbrugsmaterialer på Designværkstedet i Granhus og på Dalhøjgårds Minilandbrug. Op til jul er der blevet produceret julepynt af forskellige genbrugsmaterialer på Designværkstedet i Granhus. Mange af de upcyclede elementer indgår i f.eks. juledekorationer, som produceres i beskæftigelsen på Nygården, hvor de også kan købes.

Du kan læse mere om beskæftigelse, upcycling, bæredygtighed og meget mere på Granhøjens hjemmeside: www.granhøjen.dk.