1. december 2017

Adventskalender: Juletraditioner og deres vigtighed på Granhøjen

Velkommen til første indlæg i adventskalenderen, hvor vi i fire indlæg stiller fokus på julen på Granhøjen. Vi starter med et kig på de traditioner, der er i botilbuddene og deres betydning.

Vi møder afdelingsleder Bente på botilbuddet Rørmosen, hvor vi også taler med Kalinka, Susanne, Michelle og Maja om julens betydning, og hvordan december måned kommer til at se ud på Rørmosen.

Fælles for alle botilbuddene på Granhøjen er, at når kalenderen viser 29.oktober, så er der pyntet op til jul både udenfor og indenfor. Når man beder om en forklaring på den tidlige julepynt, får man forskellige svar afhængig af hvem man taler med. De fleste har fået at vide, at det er fordi Torsten, som er den ene del af forstanderparret, har fødselsdag og er vild med jul. Andre har mere praktiske begrundelser som at der er brug for lang tid til at nå alle julearrangementerne og –forberedelserne, og derfor må vi tidligt i gang. Bente, som vi møder på Rørmosen, har også tænkt over det, og kommer med følgende forklaring:

  >> Julen er forbundet med en masse minder. Både gode men også nogle gange dårlige. Derfor prøver vi at give vores beboere nogle gode minder med julen. Og for at de kan vænne sig til dem, starter vi tidligt.”

Derfor er der også fokus på at julehygge på bostederne både i hverdagen og ved at planlægge nogle særlige julearrangementer. Der bliver bl.a. købt adventsgaver til alle beboerne, som de får udleveret i forbindelse med fælles hygge på bostedet på adventssøndagene. På Rørmosen har de bl.a. planlagt dage, hvor de bager til jul, laver julekonfekt, går ture i skoven, spiller pakkeleg eller laver julepynt.

Juleentusiasme på Rørmosen

Rørmosens beboere har et helt særligt forhold til julen; da vi taler med Kalinka og Maja, står det hurtigt klart, at her er to personer, som har styr på julekalendere, julemusik og alt andet julet. Det er første jul, Kalinka bor på Rørmosen, og hun bringer nye traditioner med sig. Hun har bl.a. stået for at skabe et smukt nisselandskab, og har foreslået at de alle tager på julemarked i en af weekenderne før jul. Maja byder nok ind med en opfordring til at se yndlingsjulekalenderen med Pyrus.

Michelle er projektmedarbejder på Rørmosen og fortæller om de naturlige glæder julemåneden bringer med sig på Rørmosen:

>> Når vi har spist til aften, plejer vi at trække ind i stuen og se julekalender sammen. Det vil de fleste som regel være med til. Det bliver spændende hvilken julekalender, vi kommer til at følge med i i år. Det er også et godt afsæt til en snak om bordet, når vi spiser aftensmad, så kan vi tale om hvilke traditioner de har med sig fra deres barndomshjem, og om det ligner det, der bliver vist i julekalenderen.”

Granguirlander og lys i en mørk tid

Rørmosen har også deres egen faste ”store” juletradition. De laver nemlig hvert år en ”kæmpelang” granguirlande som går hele vejen rundt i gården. Susanne, som er teamleder på Rørmosen, fortæller, at personale og beboere arbejder hårdt med guirlanden:

>> Vi bliver nødt til at hente gran i flere omgange, og særligt i år har det været svært at finde gran, der ikke tørrer ud og drysser efter kun et par uger. Samtidig er der rigtig meget hygge i at lave guirlanden sammen, selvom det er meget tidskrævende og bedst klares med varm kakao efterfølgende”, fortæller Susanne.

Selvom det er hårdt arbejde med granguirlanden, så er effekterne mange, og der er en god grund til at sætte lyskæderne op:

>> Lysfesten er ældre end kristendommen. Så mennesker har altid været opmærksomme og bevidste om, om at vi har brug for at bringe lys og varme ind i en kold og mørk tid. Det er jeg glad for, de lykkes med herude på Rørmosen, hvor jeg føler mig taget godt imod allerede når jeg kører ned ad indkørslen.” forklarer Bente.

Teamleder Susanne er også glad for, at granguirlander og lyskæder har en positiv indvirkning på alle, der kommer i huset:

  >> Det er en dejlig tid, fordi vi tænder lys, og skaber hygge i den mørke tid. Der kan godt blive virkelig mørkt herude, hvor vi ikke har gadelygter, men så må vi jo bare skabe lyset selv. Og julen kan jo også noget med at bringe folk sammen og få det bedste frem i folk. Så vi glæder os altid til julemåneden begynder, og måske det også er derfor, vi går i gang i så god tid.”

En helt særlig tradition

Der er ingen tvivl om, at Rørmosen har et tætpakket program i december. Der er lignende planer på de andre botilbud, men især en beboer har en helt særlig tradition, når det bliver juletid. Det er Per. Per er nemlig hvert år julemand på Nygården, hvor han arbejder til dagligt. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Per bor på Nørregade og er tilknyttet botilbuddet Grundtvigsvej. Per er glad for julen, og han har også pyntet op derhjemme. Her har han bl.a. en kirke med lys og et juletræ med farvede lys.

En anden af Pers juletraditioner er julefrokosten på Grundtvigsvej, hvor hans mor og nogle gange moster deltager sammen med alle de andre beboere, medarbejdere og pårørende til en dag med hygge, god mad og pakkeleg. Og hver søndag deltager Per i den julehygge, de har fælles på Grundtvigsvej. I dag er det planen, at alle mødes til fællesspisning og får adventsgaver.

Følg med næste søndag, hvor det netop handler om den årlige julefrokost i botilbuddene, hvor alle de pårørende inviteres.

 

Her på Livet på Granhøjen kan du hver søndag følge med i adventskalenderen, som bringer nye emner med sig i løbet af december: Julefrokost med pårørende, julestue på Nygården og sidst men ikke mindst hvordan fejrer vi juleaften på Granhøjen.

Og hvis du har lyst til endnu mere jul og julekalender, så er det muligt at gense sidste års julekalender, hvor en ny person hver dag fortæller om traditioner og det bedste ved julen – du kan se det lige her på Granhøjens youtubekanal.