6. oktober 2017

Affaldssortering er et fælles socialt ansvar – også på Granhøjen

Det skal helst være let at gøre en forskel for miljøet. Lettere end blot at smide alt affald i samme container. På alle Granhøjens bosteder er affaldssorteringen derfor sat i system. Hver kasse til affald har et billede på siden, som viser de ting, der skal i. Alt har sin plads, indtil det en gang om ugen bliver kørt til genbrugsstationen.

På bostedet Kogeriet bliver det sorterede affald hver mandag kørt på genbrugsstationen som en del af beskæftigelsen på bostedet. Men det er mere end blot et arbejde for beboerne, fortæller projektmedarbejder Maj-Britt Skødt.

”I takt med at der i samfundet bliver et større fokus på at genbruge og sortere affald, i det hele taget det at være grønne og miljørigtige, så får vi også nogle beboere og medarbejdere, som går mere op i emnet og får lyst til at tage aktivt del i det,” siger Maj-Britt Skødt og fortsætter:

”Nogle af de pointer beboerne kommer med, når de bliver spurgt om, hvorfor de sorterer affald er bl.a. at vi skal tænke på vores medmennesker, på grundvandet og at passe på den jord, vi bor på.”

Kræver engagement

Affaldssortering bliver hurtigt et fælles projekt, der kræver alles engagement. Det er nemlig ikke så godt, hvis det ikke er alt affaldet, der bliver sorteret rigtigt. Hvert bosted har to ambassadører for projekt affaldssortering – den beboer og medarbejder, som sidder i Miljøgruppen. På nogle af bostederne er det en lettere opgave end på andre.

”Vi er gode til at huske hinanden på, at det ikke er det hele, der skal i skraldespanden. Vi har kassesystemet ude i gangen til pap, glas, metal, batterier og plastik. Og så har vi også fået opdelt den ”almindelige” skraldepose under vasken, så der er en pose til bio-affald og en til restaffald,” siger Maj-Britt Skødt, der ligefrem mener, at affaldssorteringen automatisk har nogle pædagogiske gaver med sig:

”Affaldssortering er en af de mange hverdagsting, hvor det ikke nødvendigvis er medarbejderen, der har bedst styr på det, og emnet afføder mange lærerige snakke om affald, miljø, kemi og global opvarmning for både beboere og medarbejdere i køkkenerne på bostederne.”

Vi skal tænke på den jord vi bor på

”Jeg synes, det er vigtigt, fordi det er en måde at tænke på den jord, vi bor på og på vores medmennesker”.

For Anita er det ikke bare en sur pligt at skulle sortere affaldet. Det handler om, hvordan vi passer på jorden og hinanden. Hun bor i Granhøjens selvstændige boliger i Tjørneparken. Her har  beboerne et fælles genbrugsskur, hvor de kan sortere deres affald. Det sætter Anita stor pris på, efter hun selv har fået overskuddet til at sortere sit affald.

”Jeg har en pose herinde i køkkenet, hvor jeg samler det hele og tømmer efter nogle dage. Før havde jeg mange forskellige poser herinde i køkkenet, og så blev det hurtigt rodet. Det har jeg ikke lyst til,” siger hun.

Bedre end at smide det ud

For Anita er affaldssortering et vigtigt miljømæssigt spørgsmål med mange perspektiver.

”Det er også noget med penge og resurser. Det handler jo også om, at vi ikke skal smide så meget væk, som stadig virker,” siger Anita, der derfor er begyndt at købe brugte ting og møbler på loppemarkedsgrupper på Facebook og købe ind i genbrugsbutikker.

”Jeg har lige købt et bestiksæt af en dame til billigere penge, end hvis jeg skulle købe det fra nyt. Og jeg kunne faktisk ikke se, at det var brugt. Og sælgeren er kommet af med bestiksættet på en bedre måde end ved at smide det i skraldespanden. Og så er det da også rart, hvis man har et lidt stramt budget, at man kan få mere for pengene, når man køber brugt.”

 

Det er slet ikke nyt for beboerne at tænke på miljøet på denne måde. De sidste to år har Granhøjens beboere deltaget i den årlige begivenhed, hvor Danmarks Naturfredningsforening arrangerer en dag, hvor der bliver samlet skrald ind i hele landet. Det plejer at være en dag, hvor det er lidt mere sjovt at tage et socialt ansvar. Du kan læse mere om den sidste samle-skrald-dag her.