Billede af: Granhøjens miljøgruppe. For en bæredygtig fremtid
16. januar 2018

Alle skal tage del i arbejdet med at passe på miljø og natur

En gang om måneden mødes personale og beboere for at tale om, hvordan Granhøjen bedst muligt arbejder for at passe på miljø og natur. Miljøgruppen har allerede iværksat en lang række initiativer. Og flere er på vej.

”Vi gør sådan. Hvordan gør I?”

Nogenlunde sådan lyder det flere gange, når Granhøjens miljøgruppe holder et af deres månedlige møder. Gruppen består af både beboer- og medarbejderrepræsentanter fra Granhøjens botilbud.

”Vi får rigtig meget ud af at mødes på tværs. I forvejen arbejder vi meget med bæredygtighed ude i botilbuddene. Men her kan vi dele erfaringer og viden, som gruppens repræsentanter så kan tage med ud til deres bosted,” siger Helene Hvid, der ser en stor fordel i at beboerne er engagerede i miljøgruppen.

”Da vi startede gruppen, var det kun personale, der mødtes, men senere har vi fået beboerne med. Det er vigtigt, at alle har en forståelse for, hvorfor det giver mening at ændre de hverdagsrutiner, som vi gør. Derfor skal vi være i løbende dialog med beboerne. Arbejdet med at passe på miljø og natur er jo noget, der angår alle i samfundet, og derfor skal det naturligvis også fylde noget på et bosted. På den måde ved de også, hvad der forventes i samfundet af dem som gode samfundsborger, der tager ansvar,” siger Helene Hvid.

Det handler om dagligdagen

Mange af initiativerne handler om hverdagen og de rutiner, beboere og personale har.

”Det skal ind i dagligdagen. Det er jo også de små ting, der tæller. At vi husker at lukke vinduerne, at vi hænger tøjet til tørre frem for altid at tørre det i tumbleren, at vi slukker lyset og standby apparater. Det kræver, at vi har fokus på og ved, hvad det betyder i det samlede billede. Den viden kan vi dele med hinanden i miljøgruppen og formidle videre i botilbuddet. Så ser vi, at beboerne får sat et tørrestativ op eller en sensor i laden, så de ikke glemmer at slukke lyset”.

Noget af det, der har gjort stort indtryk på mange af beboerne, er de store problemer med plastikaffald.

”Beboerne i vores kreative værksted har været meget aktive med at strikke klarlude, så vi ikke skal bruge de engangsklude, der forurener med mikroplastik. Og plastikposerne er erstattet af nye muleposer, som beboerne også har syet. Det giver mening at gøre en forskel,” siger Helene Hvid.

 

Hvis du vil læse om nogle af miljøgruppens projekter, kan du læse disse artikler:

Granhøjens affaldsindsamling slår sidste års rekord

Affaldssortering er et fælles socialt ansvar – også på Granhøjen

Konkurrence skal få alle til at spare på strømmen.