13. oktober 2017

Genbrug på Granhøjen: Sådan kan det også se ud

På Granhøjen har vi altid fokus på ikke at smide noget væk, for det kan måske bruges en anden gang eller et andet sted i organisationen. Det nyeste projekt på Eskilhus er et godt eksempel på, hvorfor vi gør det. Her er de i beskæftigelsen i gang med at forvandle gammelt byggeaffald til det smukke bord, I kan se ovenfor.

”Normalt når vi tænker på genbrug, tænker vi på ting som andre har brugt, og vi så bruger nu, men vi havde nogle træstave, som var knækket og bare skulle smides ud.” Sådan starter Torben, som er medarbejder på botilbuddet Eskilhus i Kr. Eskilstrup, sin historie om det nyeste projekt i beskæftigelsen. Han fortsætter:

”Et gammelt cafebord var sat til storskrald, fordi glaspladen var gået i stykker. Det startede en ide med at lime træstavene sammen og lave en ny bordplade til bordet, så bordet fik nyt liv. Vi startede med at høvle stavene så alt den gamle lak kom væk, derefter skulle de limes sammen. Og da det gerne skulle blive en nogenlunde flad plade var vi nødt til at opfinde noget til at presse på begge sider.”

En længere proces

Der ligger meget arbejde i at lave et bord af byggeaffald. Heldigvis er resultatet også derefter.

”Efter limen er tørret, skal pladen gøres rund, så den passer ind i den metalring, som sidder på bordet. Og når det er gjort skal den slibes og lakeres en del gange for at få et pænt resultat. Det eneste vi mangler nu er at få lakeret stellet færdigt, og det tager også lidt tid.” Torben har været enormt glad for netop dette projekt i beskæftigelsen:

”Det er tilfredsstillende som medarbejder, når beskæftigelsen giver mening. Bordet har været en god motivationsfaktor for at komme i gang, for der sker hele tiden nye ting med det, og det er tydeligt at se en udvikling, når vi sliber, limer og skærer til. Og det giver mulighed for at fortælle andre om arbejdet på bordet, som man selv har lavet, om alle de små processer og den stolthed, der opstår når man skaber noget selv – ovenikøbet ud af affald.”

Og det bliver nok ikke det sidste projekt, Torben og de andre fra Eskilhus tager fat på med det gamle byggeaffald. Bordet er nemlig blevet så fint, at der allerede er blevet spurgt til om de laver flere af de fine borde.

Denne måned er der på Granhøjen ekstra stort fokus på bæredygtighed, og vi varmer op til den store elsparekonkurrencen på alle botilbuddene. Konkurrencen starter op 1. november og kører helt frem til 31. marts 2018. Allerede i næste uge kan du læse mere her på siden om gode råd fra det opstartsmøde miljørepræsentanterne fra Granhøjens miljøgruppe afholder i forbindelse med opstart af konkurrencen.