29. august 2017

Granhøjen har travlt med forberedelser til høstmarked

Beboerne på Granhøjen har lige nu travlt med at gøre klar til det store økologiske høstmarked, som finder sted weekenden den 2. og 3. september på Nygården. Granhøjens bosteder står for flere af boderne på markedet. Livet på Granhøjen var med, da botilbuddene Grundtvigsvej og Egebjergvej gjorde klar til deres bod med hjemmelavet marmelade.

Vi møder Kristin, Susanne, Bolette og Dorte i Tjørneparkens køkken. Fra deres bod på markedet vil de sælge hjemmelavet marmelade, som er lavet på Nygårdens frugter og bær – eller det vil sige ikke kun på bær fra Nygården. Bolette forklarer, at det har været en lang proces at finde nok frugt og bær til at lave så meget marmelade:

”Det har været en dårlig sommer for bærerne i år. Solen har ikke gjort bærerne færdige. Det var ikke nogen succes at samle bær. Vi gik længe rundt i rækkerne på Nygården og ledte efter bær, vi kunne bruge. Så vi har også været rundt i haverne på de andre bosteder for at få nok til marmeladen,” siger Bolette, der arbejder som projektmedarbejder på Grundtvigsvej og Egebjergvej.

En lang proces

”Vores mål er at lave mindst 100 glas, og vi vil gerne sælge mange af dem, ja dem alle sammen faktisk. Det bliver en marmelade lavet på blommer og solbær.”

Sådan fortæller Dorte, som står klar ved det store kar, da vi kommer på besøg i køkkenet. De har gjort 26 kg frugt klar til at blive kogt op og hældt på glas. Dorte bor på Grundtvigsvej.

>>  Så marmeladen er helt igennem hjemmelavet på og af Granhøjen. <<

”I gamle dage lavede jeg burgerboller til hele Granhøjen til et arrangement på Rørmosen. Jeg kan godt lide at lave mad, men helst ikke til for mange mennesker ad gangen, det synes jeg kan blive lidt stresset. Johnny og jeg laver mad til vores fællesspisning om søndagen på Grundtvigsvej,” siger hun og fortsætter:

”Jeg har aldrig lavet marmelade før, så det er sjovt at få lov til at lære noget nyt. Hvordan man plukker bær og laver selve marmeladen. Det er en lang proces.”

Det skal være perfekt

Det gør også en forskel for Dorte, at det ikke bare er marmelade hjem til Grundtvigsvej, de er i gang med at lave. Når marmeladen er færdig, hældes den på fine glas, som får specialdesignede mærkater på, så det bliver ligesom de produkter, der sælges inden på Nygården.

”Det skal jo være perfekt, når det er til andre. Når de køber det, skal det være i orden.”

Sådan en bod skal have et godt navn, der kan tiltrække nogle kunder. Det er de allerede begyndt at tænke lidt over, mens de har gået og plukket bær og blommer, og skyllet og skåret det hele.

”Dem fra Sorø har fundet på noget sjovt. De sælger fuglehuse og har lavet smykker, så de kalder deres bod for Pip og Pynt. Så vi skal jo også have et sjovt navn. Kristin foreslog, at vi kalder det MarmeladeMama. Det har vi grinet lidt af, og vi bliver ved med at sige det.”

Næste skridt i processen bliver, at der skal laves skilte til boden, og så bliver det spændende, om Dorte, Kristin, Susanne, Bolette og alle de andre har fundet et nyt navn eller vi kan købe MarmeladeMamas marmelade til Høstfesten.

 

Få svaret når du besøger Høstmarkedet på Nygården den 2. og 3. September. Der er åbent fra 10 – 16.

 

 

Læs mere om Høstmarked her:
www.granhojen.dk
www.nygaardenfrugt.dk