Kenneth med REBOA Upcycling fuglehus
7. december 2018

Granhøjens adventkalender på besøg i Sorø – anden advent

Dette indlæg er nummer to i Granhøjens adventskalender om REBOA upcycling produkter. I Granhøjens adventskalender er der hver søndag nye adventsgaver til uddeling på Granhøjens facebookside.

I løbet af december måned vil vi besøge fire forskellige beskæftigelsestilbud, og de vil hver især fortælle om de produkter, som de arbejder på.

Flotte fuglehuse og skøre knagerækker

I dag er vi på besøg i beskæftigelsen i Sorø. Her arbejder de i øjeblikket med at renovere Nygårdens lokaler og gøre klar til et nyt koncept nemlig at butikken også kommer til at indeholde genbrug, når der åbnes igen 4.februar.

I Sorø har de fleste beskæftigelsestilbud Nygården som omdrejningspunkt. Der bliver bl.a. passet dyr, have, udendørsarealer, gjort rent i butikken, ekspederet kunder og lavet frokost til det arbejdende folk.

Og så bliver der naturligvis produceret produkter, som bliver til salg i butikken i Sorø og i Nygårdens Gårdbutik i Nykøbing Sj. Der er flere, der er med til at producere de fine REBOA Upcycling produkter, men i dag skal vi møde Kenneth, som har været primus motor på de fine sjove knagerækker, som består af plasticdyr, der er skåret over på midten og skruet fast på et bræt. Der er naturligvis lidt flere trin i processen. Brættet skal saves til, slibes og males, have huller til ophæng og så skal dyrene sættes på.

Hvis du er rigtig heldig, kan du vinde sådan en knagerække og et af de hjemmelavede fuglehuse. Teamleder Lotte fortæller om baggrunden for fuglehusene:

”Ideen til at lave fuglehuse opstod, fordi der altid har hængt fuglehuset på det store træ her ved Nygårdens parkeringsplads. Det er hyggeligt, når der er fugle, som bygger rede her. Det var Martin, der startede op med at lave fuglehuse, men nu er det mest Kenneth, der kører processen med at skære ud, samle og beklæde, og så er der gerne andre med til at male og lave de sidste småting.”

Lige nu kan man købe knagerækker og fuglehuse på Nygården i Nykøbing, og når butikken igen åbner til februar sælger de også alle de fine REBOA Upcycling produkter, som de selv producerer:

”Der er noget helt særligt ved at se det færdige resultat og at se når nogen beundrer og køber produkterne. Den glæde skal Kenneth og de andre naturligvis have, så vi åbner op med genbrug og upcycling 4. februar, og vi glæder os til der igen kommer kunder i butikken og ser til os.” afslutter Lotte.

Vil du vinde en upcyclet knagerække og et fuglehus?

Om søndagen trækker vi på Granhøjens facebookprofil tre heldige vindere af adventsgaver. Vi finder de tre vindere hver mandag kl. 12, som derfor er frist for at deltage. Adventsgaverne kan afhentes i Nygårdens Gårdbutik, Højbyvej 18, 4500 Nykøbing Sj. fra om tirsdagen, når de åbner kl. 10. Deltag på vores facebookside hver søndag fra kl. 9.00 ved at klikke her.

Granhøjens beskæftigelsestilbud og aktiviteter

På Granhøjens afdeling for Rehabiliterings- og aktivitetscenter (REBOA) tilbydes beboerne diverse beskæftigelsesforløb passende til borgerens funktionsniveau.

REBOA tilbyder mange forskellige beskæftigelsestilbud, hvor de forskellige beboere kan tage fat om forskelligartede udfordringer, skabe succesoplevelser og lære at arbejde med bl.a. landbrug, traditionelle og kreative værksteder, at arbejde i køkken og på cafe, producere igennem håndværk og at arbejde i butik.

Beboerne tager ansvar igennem beskæftigelsestilbuddene, og yder hver især deres til det samfund, vi lever i. Alle Granhøjens beskæftigelsestilbud arbejder i et eller anden omfang med økologiske principper, affaldssortering, energibesparelser, miljøhensyn, recycling og upcycling. Granhøjen vil og skal afspejle det samfund, som vi er en del af.

Bæredygtigheden i centrum

I REBOA er bæredygtigheden central, og derfor er upcycling en vigtig del i nye produktioner. Ved Upcycling giver man værdi til ting, der ellers kunne betegnes skrald, fordi man genbruger det som en del af et andet produkt, eller opfinder et helt nyt produkt.

Dette skaber mange former for beskæftigelse, som afslutningsvis leder frem til dannelsen af et upcycling-produkt. Som eksempler på beskæftigelse kan nævnes: ideudvikling af produkter, håndtering og indsamling af affald eller materialer, forarbejdning og salg af de upcyclede produkter. Dette bidrager positivt til samfundet, samtidig med at det skaber meningsfuld beskæftigelse for den enkelte beboer.

Hele den proces som finder sted omkring tilblivelsen af et nyt REBOA upcycling produkt er beskæftigelse, der bidrager til Granhøjens bæredygtige indsats. Heri juletiden produceres der julepynt af genbrugsmaterialer på designværkstedet i Granhus og på Dalhøjgårds Minilandbrug. Disse produkter kan sammen med meget andet købes færdige hos Nygården i Nykøbing Sj., enten som et produkt for sig, eller som noget der eller indgår i f.eks. juledekorationer, som produceres i beskæftigelsen på Nygården.

 

Læs mere på Granhøjens hjemmeside om beskæftigelse, bæredygtighed og upcycling. Og når du har kigget på hjemmesiden, kan du komme tilbage på næste søndag, hvor der er nye adventsgaver til uddeling og en ny historie fra Granhøjens beskæftigelse.