14. december 2018

Granhøjens adventskalender – tredje advent

Dette indlæg er det tredje i Granhøjens adventskalender om REBOA upcycling produkter. I denne adventskalender vil der hver søndag være nye adventsgaver til uddeling på facebook. I løbet af december måned besøger vi fire forskellige beskæftigelsestilbud, hvor vi hører om bæredygtige produkter, og snakker lidt om julen.

Overskudslæder og stofrester bliver til fin julepynt

Granhus ligger i Annebergparken og rummer flere forskellige beskæftigelsestilbud, bl.a. Deisgnværkstedet, hvor vi var på besøg 1.advent. Det kan du læse om her. Der er produceret en masse stjerner og stofposer, som på forskellige måder kan bruges som juledekoration. Disse er produceret fra bunden med udgangspunkt i den bæredygtige proces upcycling.

I dag er vi også på besøg i Designværkstedet, hvor Tina i lang tid har arbejdet på at sy små stofposer af stofrester. Hun har i anledning af julen valgt de stoffer, som var røde eller signalerede jul på anden vis.

Tina arbejder både på poserne, når hun er på arbejde i Granhus, men nogle gange tager hun også arbejdet med hjem og arbejder videre på Egebjergvej. I samme rum sidder Lars og Solveig, som har travlt med at producere flere af de fine læderstjerner, som laves af nogle ruller, der har stået glemt i et hjørne af det kreative værksted. Der bliver lavet hvide, røde og sorte stjerner. Noget af læderet er så tykt, at Lars må skære det med en kniv på et rigtigt spækbræt.

De fine stofposer kan bruges på forskellig vis. I dagens adventspakke som er sponsoreret af REBOA, får du en pose fyldt med småkager, men rundt om på Granhus kan man også de upcyclede stofposer brugt som urtepotteskjuler. I gaven får du også en sød lille lysdekoration, hvor de fine læderstjerner indgår.

Vil du være vinderen af en upcyclet julegave?

Der skal findes tre heldige vindere hver søndag, som vi finder på Granhøjens facebookprofil. Disse vindere kan hver især afhente en upcyclet adventsgave med REBOA-produkter. Mandag kl. 12 er deadline, da vi her finder vinderen. Klokken 12 er derfor også fristen for at deltage. Granhøjens adventsgaver afhentes i Nygårdens Gårdbutik, Højbyvej 18, 4500 Nykøbing Sjælland. Dette kan man gøre fra om tirsdagen, efter at butikken er åbnet kl. 10. Du kan deltage inde på vores facebookside fra søndag kl. 9.00 ved at klikke her.

Beskæftigelse og aktivitet på Granhøjen

Hos Granhøjen tilbyder afdelingen for Rehabiliterings- og aktivitetscenter (REBOA) beboerne beskæftigelsesforløb, som passer til borgerens funktionsniveau.

Beboerne bliver af REBOA tilbudt mere end 11 forskellige beskæftigelsestilbud, hvorigennem beboerne tilegner sig positive oplevelser og stifter bekendtskab med forskellige former for arbejde, deriblandt: landbrug, kreative og traditionelle værksteder, køkkenarbejde, servicejobs og det at stå i butik.

Granhøjen skal afspejle det samfund, vi er en del af. Borgerne tager ansvar i beskæftigelsestilbuddene og bidrager med deres indsats til samfundet. Dette gøres bl.a. igennem indsamling af skrald i den danske natur, og igennem upcycling processen. Det er centralt for alle Granhøjens beskæftigelsestilbud, at der arbejdes med økologi, affaldssortering, energibesparelser, miljøhensyn og genbrug.

REBOA og indsatsen omkring upcycling

REBOA fokuserer på bæredygtige principper, og derfor er upcycling nøglen i skabelsen af mange produkter. Upcycling handler om at give værdi til skrald, ved at opfinde et nyt produkt ud fra skraldet, eller ved at genopfinde skraldet som et led i konstruktionen af et produkt.

Produktionen af upcycling-produkter skaber meget meningsfuld beskæftigelse. Der er f.eks.: ideudvikling af produkter, håndtering og indsamling af affald eller materialer, forarbejdning og salg af de upcyclede produkter. Disse former for beskæftigelse leder frem til dannelsen af upcycling-produkter. Beboerne bidrager dermed til samfundet, samtidig med at de udfylder en meningsfuld arbejdsopgave.

Processen omkring tilblivelsen af et nyt REBOA upcycling produkt, er bygget omkring beskæftigelse, som bidrager til den bæredygtige indsats fra Granhøjens side. Som aktuelt eksempel på upcycling kan man nævne julepynt, som produceres af genbrugsmaterialer på Designværkstedet i Granhus og på Dalhøjgårds Minilandbrug. Her op til jul er der blevet produceret julepynt af forskellige genbrugsmaterialer på Designværkstedet i Granhus. Mange af de upcyclede elementer indgår i f.eks. juledekorationer, som produceres i beskæftigelsen på Nygården, hvor de også kan købes.

Du kan læse mere om beskæftigelse, upcycling, bæredygtighed og meget mere på Granhøjens hjemmeside: www.granhojen.dk. Husk at komme tilbage på søndag, hvor der er nye adventsgaver til uddeling, og ligeledes en ny historie!