Granhøjens sundhedsgruppe lysterapi nada
21. februar 2018

Granhøjens sundhedsgruppe om NADA øreakupunktur og lysterapi på Grundtvigsvej

Granhøjens sundhedsgruppe består af beboer- og medarbejderrepræsentanter, som mødes månedligt og taler om igangværende og fremtidige sundhedstiltag på Granhøjen.

Et af de sundhedstiltag som længe har været en del af hverdagen på Granhøjen er NADA øreakupunktur. Det bliver ofte et alternativ til pn-medicin, og mange steder er det blevet en del af hverdagsrutinen, fordi det lige giver et tiltrængt pusterum i de ca. 45 minutter, man har nålene i, hvor man skal holde sig i ro.

De sidste mange måneder har det været mørkt, når man er taget afsted i beskæftigelse og mørkt når man får fri igen. Mange oplever at være trætte og uoplagte i den mørke tid, og man har næsten kunne mærke energien sive ud af kroppen. Kombinationen af manglende sollys og den medfølgende følelse af at være træt og uoplagt, er lige til at blive endnu mere træt og uoplagt af.

På Granhøjens botilbud Grundtvigsvej har de forsøgt at komme dette i forkøbet ved at skrue op for deres brug af NADA. Nada er øreakupunktur, hvor man, ved at sætte nåle i fem punkter i øret, kan dæmpe angst, aggressioner og abstinenser, samt fremme den naturlige søvnighedsfølelse og være med til give en indre ro.

Susanne er en af dem fra Grundtvigsvej, som ofte får NADA, og rigtig godt kan lide det:

  >>  Når jeg får NADA, så hjælper det mig til at slappe af. Det er med til at få mig til at tænke mere positive tanker.”.

NADA-akupunktur er efterhånden blevet anvendt på Granhøjen i mange år, og det er også begyndt at vinde udbredelse i den brede offentlighed. Der er dermed begyndt at blive oprettet såkaldte NADA-caféer rundt omkring i landet, hvor man kan mødes og få NADA. På Granhøjen er der mange medarbejdere, som er blevet uddannet til at give nåle, og der er løbende flere som kommer på kursus for at lære det.

Christian er projektmedarbejder og uddannet til at kunne give NADA. Han fortæller om effekterne af NADA:

  >> Vi har brugt NADA på Grundtvigsvej i mange år efterhånden. Vi oplever, beboerne er glade for det og de giver udtryk for at det hjælper dem meget. Vi behøver næsten ikke at tilbyde NADA mere, for de kommer selv og beder om at få det.”

Lysterapi i den mørke tid

Som noget nyt, har Grundtvigsvej investeret i en dagslyslampe, som med sit skarpe lys er med til at bremse kroppens naturlige dannelse af melotonin, som er det hormon, der gør dig søvnig.
Ved at sidde foran dagslyslampen i 30-60 minutter om dagen, hjælper man kroppen med at danne hormonet serotonin, også kaldet lykkehormonet.

Dorte er tilknyttet Grundtvigsvej og har netop prøvet lysterapilampen, som I kan se på billedet. Hun er blevet rigtig glad for lysterapien:

  >> Jeg har læst, at lysterapi er godt mod depression og det har jeg, så jeg blev glad, da Grundtvigsvej købte en dagslyslampe. Jeg syntes det virker, så nu har jeg selv købt en, som jeg kan bruge, når jeg ser fjernsyn om aftenen.”.

Selv om NADA og lysterapi virker godt mod vinterens mørke, er det ikke kun om vinteren det er brugbart. På Grundtvigsvej bliver NADA f.eks. brugt hele året og gerne flere gange om ugen. Her bliver det brugt, når beboerne bliver ramt af angst eller de ikke kan finde ro i hovedet eller i kroppen.

På Granhøjens botilbud forsøger vi derfor at sikre, at der altid er en i medarbejdergruppen på hvert botilbud, som kan give NADA. Vi har også NADA-cafeer, som man kan komme i, både på Granhøjen og hos samarbejdspartner Skovhus Privathospital. Hvis du også kunne tænke dig at prøve NADA, men måske ikke er så vild med tanken om at skulle stikkes fem gange i hvert øre, kan du starte med NADA-te, som også virker beroligende.

 

Du kan læse mere om NADA på Nada-Danmarks hjemmeside.

 

Læs om andre af Granhøjens sundhedsgruppes tiltag her:

Granhøjens sundhedsgruppe gør status over 2017

Når sundhed og samarbejde går op i en højere enhed

Fodboldafslutning

Granhøjen opretter løbehold i FK Odsherreds løbeklub