Jeanette fra Granhøjen er blevet sundere
3. januar 2017

Jeanette har tabt sig 18 kilo, og sukkersygen er væk

“Er det dig”? Det spørgsmål har Jeanette hørt en del gange de sidste måneder. Men det er Jeanette. Hun er blot 18 kilo lettere og har derfor skiftet alt tøjet ud. Men den forandring, Jeanette er gladest for, kan ikke ses. Vægttabet betyder nemlig, at den sukkersyge, som Jeanette fik konstateret for et år siden, er helt væk. Og nu er det Jeanette, der venter på de andre, når de går tur.

Jeanette havde ikke ventet, at hun i en alder af 37 år skulle få konstateret sukkersyge eller diabetes type 2, som det korrekte navn er på sygdommen. Jeanette havde i tiden op til været mere og mere tørstig i løbet af dagen, og hun var træt, rigtig træt.

”Jeg fortalte lægen om, hvordan jeg havde det. Han kunne godt høre, at det lød som sukkersyge. Lægen tog nogle blodprøver, og jeg skulle også selv tage nogle urinprøver. Så var det blot at vente på svaret,” fortæller Jeanette, der bor i botilbuddet Søperlen i Sorø. Efter en uge var Jeanette igen tilbage hos lægen for at få svaret.

Prøverne viste, at Jeanette led af diabetes type 2.

>> Det kom bag på mig, at jeg havde sukkersyge. Det var et chok. << fortæller Jeanette.

Sammen med sin kontaktperson Lotte gik Jeanette i gang med at lægge kosten om. Det, der skulle til, var nye vaner og et langsomt vægttab, så det hele ikke bare røg på igen. Sammen med Lotte satte Jeanette nogle delmål. 5 kilo ad gangen. I dag – et år efter Jeanette satte sit første mål – har hun tabt sig 18 kilo.

”De første 5 kilo var ikke så svære, men så blev det lidt sværere. Jeg spiser mange flere grøntsager og passer på kulhydrater, som man får i kartofler, pasta og ris. Og så spiser jeg ikke så meget slik, som jeg gjorde før. Jeg kan godt gøre det ind imellem, men det er sjældent og jeg spiser ikke så meget. Så nyder jeg det i stedet,” siger Jeanette, der også har skruet op for motionen.

”Jeg går hver dag. I beskæftigelsen på Nygården i Sorø går vi hver dag efter frokost. Det bliver i hvert fald til 3-4 kilometer. Men jeg kan også godt gå andre ture i løbet af dagen. Før kunne de ikke få mig med ud at gå. Nu er det mig, der venter på de andre,” siger Jeanette.

Sukkersygen er væk

Motionen og de ændrede madvaner har ikke kun givet Jeanette mere energi og færre kilo. Begge dele har også stor betydning for hendes sukkersyge. Da Jeanette sidst var til lægen havde han igen en besked, der var lidt af et chok for Jeanette. Men denne gang et positivt chok.

”Lægen fortalte, at mine tal nu var faldet så meget, at de var helt normale. Jeg har ikke sukkersyge længere. Jeg skal stadig tage pillerne, men kan jeg fortsætte som nu, så kan jeg undgå de følgesygdomme, som sukkersygen kan betyde. Jeg troede først ikke, det var sandt. Det er så dejligt”, siger Jeanette, som i løbet af hele interviewet ligner et stort stolt smil.

Skrevet af Kristin og Niels

Her kan du læse mere om hvordan sundhed er i fokus på Granhøjen