23. november 2017

Køkken med masser af kvalitet og værdier: Fokus på fællesskab og sund kost i beskæftigelsen

Af: Mathilde og Sidse

Sandy er ny køkkenchef i Tjørneparkens køkken, der fungerer som beskæftigelsesmulighed for Granhøjens beboere. Her fortæller hun om sine fokuspunkter, og vi hører fra medarbejderne, hvad de kan lide ved deres arbejde.

En vis morgentravlhed og renden frem og tilbage er det første, Livet på Granhøjens udsendte møder. Men efter kort tid falder alting stille og rolig på plads. Rytmen til den kommende arbejdsdag skulle lige findes.

Sandy har nu været leder i to måneder i Tjørneparkens køkken. Hun er meget glad for sin nye stilling og har allerede en masse ideer til nye muligheder. Hun har et stort fokus på sund kost og at undgå madspild:

”Jeg prøver at lave madplanen ud fra varer, vi allerede har. Så skal der handles mindre ind, og vi undgår at smide lige så meget ud.”

I køkkenet sætter de pris på friske råvarer, også selvom der kan være lidt ekstra arbejde forbundet med det:

”Vi laver maden helt fra bunden. I stedet for at købe alle grøntsager frosne, som ellers ville være let, bruger vi tid på at ordne og skære dem ud selv. På den måde opstår der et større ejerskab for at have lavet maden, og man får også en bedre fornemmelse for råvarerne og deres kvaliteter.”

I køkkenet er der ingen, der står stille, alle er i bevægelse og i gang. Alle kender deres arbejdsopgaver og beskæftiger sig hele tiden med noget. Det er nemt at se, at medarbejderne har godt styr på dagens opgaver og deres indbyrdes arbejdsfordeling.

Signe, som har arbejdet i Tjørneparkens køkken i tre måneder, synes, det er fedt at arbejde i køkken:

”Jeg kan rigtig godt lide at lave mad. Det er en interesse for mig. Derfor er det jo bare fedt at kunne gøre det her”.

Fællesskabet er en vigtig faktor

Fællesskab er noget, der betyder rigtig meget for holdet i Tjørneparkens køkken. Det vedligeholdes ved at have fælles pauser og være fælles om at skabe den gode stemning i køkkenet, også når det en gang imellem går hurtigt. Gitte og Salamh er ligesom Signe rigtigt glade for at møde ind på arbejde:

>> Det er dejligt at stå op og skulle på arbejde. Salamh og jeg er et godt team med opvasken”, fortæller Gitte, og Salamh supplerer:

”Mit arbejde passer mig godt. Jeg kan godt lide at vaske op og ordne grøntsager. Og der er masser af plads, så man ikke bliver mast”.

Det er især vigtigt for Sandy, at alle medarbejdere møder op på arbejde hver dag– ellers kan det være svært at nå i mål med alle dagens projekter:

”Vi er afhængige af hinanden. Så man skal vise, at vi er et hold. Det giver mere ansvar og så tænker de måske ’nåh så må jeg hellere komme afsted på arbejde, selvom man måske ikke lige gider den dag, og det plejer jo at blive sjovt, når vi kommer i gang’.”

Der bliver sagt godmorgen til alle, der møder ind og småsnakket imellem kollegaer her og der. Der er en god og rolig stemning i køkkenet. Det er stadig tidligt på dagen, så bemandingen er stadig i gang med at vågne. Foran sig har de masser af varer, som skal forvandles til lækker aftensmad, som flere af Granhøjens bosteder står klar til at få serveret samme aften – jeg takker derfor for deres tid og ønsker dem god arbejdslyst.

Du kan i denne video møde Anita, som også arbejder i Tjørneparkens køkken. Hun fortæller også om sammenholdet og fællesskabet, de har på holdet, og om de arbejdsopgaver hun er mest glad for.