15. december 2017

Økologisk kød smager bedre – og er god beskæftigelse

Mere end 6 tons økologisk kød. Så meget kød bliver hvert år produceret på Twillingegården, der er et af Granhøjens bosteder og beskæftigelsestilbud. Her passer beboerne økologisk Herefordkvæg. Kødet bliver spist på Granhøjens bosteder og solgt i de tilknyttede socialøkonomiske virksomheder Nygården og Hotel du Vest. Økologi er én ting, bæredygtighed er noget andet, hvis man spørger Morten Jespersen eller Morten Landmand, som han hedder i daglig tale på Granhøjen. For Morten Landmand er arbejdet her på Twillingegården det tætteste, man kommer på bæredygtig produktion af kød.

>> Jeg er stor tilhænger af tanken om fra jord til bord. Her kører det hele i et lukket system. Vi dyrker foderet på vores egne marker, vi gøder med vores egen gødning og kødet bliver slagtet lokalt og spist på Granhøjen og solgt på Nygården og hotellet,” siger Morten Landmand.

Et stort arbejde

I 2010 omlagde Granhøjen Twillingegården til økologisk drift, og i dag drives gården som et rent kvægbrug med økologiske Herefordkvæg. Selve arbejdet med kvæget adskiller sig ikke meget fra den konventionelle drift, men økologien giver en lang række ekstra opgaver og endnu bedre beskæftigelse for beboerne.

>> Vi dyrker selv alt foderet. Vi dyrker græs, som bliver lavet til ensilage og brugt som foder hele vinteren. Og så dyrker vi havre, så dyrene får noget stivelse til at vokse af. Det giver megen beskæftigelse med særligt at harve jorden. Når en mark er groet til i ukrudt, så skal vi harve den og holde den fri for ukrudt, inden vi igen kan tilplante den. Det er et stort arbejde, når vi ikke som andre, vil bruge sprøjtemidler. Det samme gælder rundt ved hegnet, hvor vi skal holde det fri for ukrudt. Det giver meget arbejde,” siger Morten Landmand.

Imod stordrift

Hvert år sender de på Twillingegården omkring 25 dyr til slagtning ud af de cirka 80 dyr, som besætningen består af. Selvom det bliver til mere end 6 tons kød, så er det ikke meget sammenlignet med konventionelle kvægbrug. Men det passer Morten Landmand godt.

>> Jeg er imod stordrift. Her ved jeg, at vi laver noget godt kød. Hereford er en race, der vokser langsomt og får tid til at smage godt. Der er en god fedtmarmorering i kødet. Så vi får på Granhøjen noget kød, der både smager godt og er økologisk og bæredygtigt.” siger Morten Landmand.

Hvis du vil vide mere om vigtigheden af meningsfuld beskæftigelse, kan du læse mere på Granhøjens hjemmeside her, og du kan læse dette blogindlæg af Granhøjens forstander på DenOffentlige.dk.

 

Læs også:

På Dalhøjgård er beboerne med fra Jord til Bord