pårørendedag Granhøjen pårørende samarbejde
22. marts 2018

Pårørendedagen satte gang i gode snakke om sundhed og livsglæde

Årets tema for oplæggene til pårørendedag var sundhed, motion og livsglæde.

Vi hørte oplæg fra Sandy, som er køkkenleder i Tjørneparkens køkken, som også er et beskæftigelsestilbud. Her har de fokus på, at der kommer grønt på tallerkenen, og at maden bliver tilberedt med de fem forskellige smage: Surt, sødt, salt, bittert og umami, som sikrer en større tilfredsstillelse, og dermed mindsker lysten til at spise mere eller andet efter endt aftensmåltid.

Karin er leder i Granhøjens sundhedsgruppe, og hun fortalte om de forskellige aktiviteter, der er på Granhøjen: fodbold, gåture, affaldsindsamlingskonkurrence, medarbejderdag og ikke mindst krolf, som hun havde taget teamleder Lotte fra Søperlen med til at fortælle om. Du kan læse mere om krolf i dette tidligere indlæg. Karin startede sit oplæg med at vise en kort video om sundhed på Granhøjen, som du kan se her.

Frokosten bestod af lækker mad fra Tjørneparkens køkken, og flere af de pårørende forstod efterfølgende beboernes begejstring for ”restauranten”, som nogle er begyndt at kalde det. Menuen bød bl.a. på selleribøffer, som er blevet en genganger i ”ønske-boksen” på Tjørneparken, hvor beboerne også har mulighed for at påvirke menuplanerne.

Efter frokost introducerede Betina fra Skovhus Privathospital os til mediyoga, som er en medicinsk yogaform, der allerede bliver brugt meget i Norge, Sverige og USA. Mediyoga er en supplerende behandlingsform, som fokuspersonen selv kan anvende. Den består af vejrtrækningsøvelser, rolige bevægelser og meditationer. Vi prøvede selv de tre forskllige former for øvelser, og der var for nogle en stor forskel på hvor mange ind- og udåndinger, de havde på et minut.

Da vi var færdige med meditationen, var programmet for dagen færdig – lige med undtagelse af punktet med besøg fra bostederne. De var som altid indbudt til at komme med kage til alle de fremmødte, og eftermiddagen fortsatte med hyggelige snakke, kaffe og kage.

Sundhed er mange ting – også en burger

Vinni er afdelingsleder for Elmegården og Tjørneparken. Hun fortæller, at sundhed er et emne, som alle hele tiden bliver bedt om at forholde sig til:

>> I samfundet bliver vi bombarderet med informationer om sundhed, og hvordan vi skal se ud for at vi er ok. I Go’ morgen Danmark er der hver morgen et stort orgie af sund mad. Og når vi går på arbejde, er det naturligt at beboerne også spejler sig i os. Derfor er det også vigtigt for mig, at de ”krav” vi stiller, også ville være de samme, jeg stiller til mig selv. Jeg tænker også, der er større succesrate for sundhed i hverdagen, hvis vi har fokus på, det er noget sjovt, vi har sammen uden, at vi bliver for fanatiske.”

I forbindelse med Karins oplæg var der indlagt tid til at tale ved bordene om hvad sundhed betyder for dem. Det kom der mange forskellige svar på, bl.a. kommentaren med burgeren, og lignende udtryk for at sundhed ikke blot er fokus på den rigtige kost og motion:

>> Sundhed er for os ved det her bord mange ting. Det er menneskers hygge og væremåde, når vi mødes til sammenkomster. Det er fint med mulighederne med alt det grønne – at få muligheden for at smage på det. En burger kan godt være mental sundhed. Og så kan den jo være med til at fylde rynkerne ud indefra.”

>> Vi har talt om, at sundhed ikke kun handler om mad, BMI eller andre målinger, det handler lige så meget om mental sundhed. Du skal være parat til at bevæge dig – det kræver et overskud. Hvor mange af os motionerer hver dag? Og det med at have fokus på det grønne er en god ting, men det skal ikke være en straf.”

>> Jeg lægger vægt på det at være sammen, der behøver ikke nødvendigvis være så mange aktiviteter. Jeg tænker, det er vigtigt at mærke efter i sig selv. Det er moderne at løbe, men bliver jeg glad af det? Det er ikke sikkert, og var det så ikke bedre at gøre noget man kan lide at gøre, måske bare gå den samme tur med tid til at kigge på træer og planter.”

>> Sundhed er mange ting, det er naturen, kosten, samværet og ens relationer. Det at have en god relation til min pårørende er noget af det, der giver mig mental sundhed og livsglæde.”

>> Jeg ser ikke så mange af de fysiske aktiviteter i min søns hverdag, men jeg synes, det lyder godt med et fokus på at bringe medicinforbruget ned. Både med NADA, mediyoga og ifølge de nye retningslinjer.”

>> Det skaber livsglæde for mig, at min datter har det godt.”

Mange istemte, at det at have en god relation til deres pårørende er noget af det, der giver dem selv livsglæde.

Det med de gode relationer og livsglæde er også en af tankerne, der ligger til grund for Granhøjens netværkssamarbejde med de pårørende.

 

Læs også:

Se billeder fra pårørendedagen her.

Læs her om hvad de pårørende særligt sætter pris på ved pårørendedagen.