21. oktober 2019

NADA er med til at give mig ro og velvære

Da jeg flyttede ind på et af Granhøjens botilbud, havde jeg aldrig hørt om NADA. Jeg havde ingen ide, om hvad dette var, og hvad det kunne gøre for mig.

 

Hvad er så NADA?

NADA er en forkortelse for National Acupunture Detoxification Association, som blev udviklet på Lincoln hospital i South Bronx i New York i 1970erne af psykiater Michael Smith og kom til Nykøbing Sjælland i Danmark i 1997. Det første NADA kursus blev afholdt i 1999 og har spredt sig til anvendelse i misbrugsbehandling og i psykiatrien især i Nykøbing Sjælland. (Wiinblad, 2013). Da jeg flyttede ind på bostedet i Nykøbing Sjælland, var jeg aldrig før blevet tilbudt dette. De kalder det en alternativ behandling, som hjælper ved angst, stress, depression, OCD, træthed, motorisk uro, abstinenser og ved misbrugs- og smertebehandling. Dette er blot lidt af, hvad NADA kan hjælpe med. NADA kan hjælpe i akutte situationer her og nu samt være med til at forebygge og lindre (Wiinblad, 2013).

 

Første gang jeg stødte på NADA var i forbindelse med en indflytningssamtale med lederen på mit bosted. Jeg var meget motorisk urolig og havde svært ved at sidde stille. Jeg trippede. Lederen spurgte, om hun ikke måtte prøve at give mig NADA. Da hun fandt de gule nåle frem, kunne jeg mærke et helt sus i maven. Jeg har aldrig været glad for at blive stukket, og nu skal jeg så have nåle siddende i øret. Det skræmte mig faktisk meget. Havde lederen ikke presset mig lidt, havde jeg aldrig sagt god for det. Jeg vidste ikke på daværende tidspunkt, at dette ville hjælpe mig på sigt, og at jeg faktisk ville blive glad for det.

 

NADA består af fem øreakupunkturnåle i hvert øre, først får du en spritserviet, som du skal spritte dine øre med (Wiinblad, 2013). Allerede der var jeg skræmt. Jeg følte mig meget utryg ved situationen. Men jeg bed det i mig og fik dem sat. Av. Det gjorde ondt. Men kun lige i det sekund jeg fik dem sat. Så ophørte smerten efterfølgende. Faktisk kunne jeg ikke mærke, at jeg havde dem i. Man skal sidde med dem i tre kvarter for at opnå den optimale virkning (Wiinblad, 2013). Efter blot én behandling kunne jeg mærke en form for varme i kroppen, og jeg fandt mere ro. NADA havde altså en god effekt på mig. Men hvad er det, der ligger bag, at det virker? NADA består som sagt af fem nåle i hvert øre, og NADA punkterne i øret består af to Master-punkter: Sympatikus og Shen Men og tre organ punkter.

 

Sympatikus er den første nål, som skal placeres i øret. Den er stressdæmpende og er et afslappende punkt. Den omfatter milten, maven og disse organers funktioner, som dermed giver sindsro, omsorg, styrker nyren og lindrer stress, abstinenser og regulerer blodtryk, puls og kamp- og flugtmekanismerne reguleres. Sympatikus står for sindsro (Wiinblad, 2013).

Shen Men er den anden nål, som placeres i øret. Den regulerer psykisk ubalance og er meget beroligende. Den omfatter hjertet, hjertesækken, trevarmer og tyndtarmen, som hermed hjælper på angst, gråd, nervøsitet, tankeforstyrrelser, tankemylder, dæmper abstinenser, stress og håndterer følelser samt søvnproblemer. Shen Men står for psykisk udvikling (Wiinblad, 2013).

Nyren er den tredje nål, som placeres i øret. Denne kendetegner viljestyrke og håndtering af stress og dødsangst. Nyren står for viljestyrke (Wiinblad, 2013).

Lungen er den fjerde nål, som placeres i øret. Denne omfatter lungerne og tyktarmen, som hermed hjælper på sorg, taknemlighed, tristhed, mod og evne. Lungerne står for lindring af sorg (Wiinblad, 2013).

Leveren er den sidste nål, som placeres i øret. Denne omfatter leveren og galdeblæren, som hermed hjælper på at dæmpe vrede og aggressivitet, forebygger angst, søvnproblemer samt depression og psykose. Leveren står for aggression og vrede (Wiinblad, 2013).

 

Jeg får dagligt NADA stort set hver aften. Jeg bruger det for at finde en indre ro, kroppen kan være i. Det gør stadig ondt på mig, når jeg får dem sat, men det er tegn på, at kroppen har brug for at komme i balance. Nogle gange kan det også godt bløde lidt, når nålene tages ud. Men ikke noget, som gør ondt eller er voldsomt.

 

Jeg vil i dag opfordre alle til at prøve NADA. Det er virkelig en god alternativ behandling eller sideløbende behandling, som jeg får. Der siges, at der ikke er nogle bivirkninger, og at man ikke kan få NADA for meget. Jeg tror på, at NADA har en god effekt på den ene eller anden måde på alle mennesker, og at det også ville kunne være en god behandlingsmulighed under indlæggelse på psykiatrisk afdeling, hvor mange lider af angst og motorisk uro. Lad os sprede budskabet.

 

På hjemmesiden www.nada-danmark.dk kan du finde alle NADA behandlere i Danmark. Det koster et sted mellem 50-150 kr. for en behandling. Nogle behandlingssteder, som fx mit bosted i Nykøbing Sjælland, giver det gratis, så spørg der hvor du er og find din behandler.

Det er værd at prøve!

 

Litteraturliste:

Wiinblad L. 2013. NADA modellen. NADA Danmark. Side: 7,12,25,28,29,32-48, 106-129

Internetside, link: Find en NADA-udøver

 

Patient i eget fag

Hvordan er det at være patient i eget fag, og hvordan tackler man, at rollerne pludselig er byttet rundt? Som uddannet sygeplejerske og nuværende beboer på et bosted, kan en af Granhøjens beboere svare på netop dette. Gennem en række artikler vil I blive inviteret med ind hverdagen på et bosted, i forskellige behandlingsmetoder, og I vil blive indviet i de tanker, der kan følge med, når man står i den modsatte rolle, end den man er trænet til.